Christina Rantil Smith

Det skrøbelige, smukke og dyrebare liv
– tolket i smykker, decoupager og akryl

Når Christina Smith laver billeder eller decoupager får hun ideer til smykker. Og omvendt: når hun laver smykker, får hun ideer til billeder.

Et vigtigt element i hendes store akrylmalerier er det intense blik. Det går igen og igen. Det er livsvigtigt for et menneske at blive set, og i hvert eneste af hendes malerier bliver man set. Hvad betragteren selv ser, er en sag mellem den enkelte og kunsten.

Hendes små decoupager og hendes smykkekunst ligner hinanden på den måde, at de er skabt af dele, der oprindeligt kom et helt andet sted fra, og som nu kommer til at indgå i helt nye sammenhænge og med helt nye fortællinger. Der er myter og eventyr, syndefald og sex, liv og død og stof til mange tanker.

Christina R. Smith havde i 14 år sit virke som præst, men lagde efter mange overvejelser sin kjole og krave væk i 2011. I sin præstetid har hun haft cirka 400 begravelser, hvilket hver eneste gang mindede hende om, hvor skrøbeligt og smukt og dyrebart livet er, og hvor vigtigt det er, at vi lever det, mens vi er her, fordi vi kun har livet og hinanden til låns.

Længe havde hun haft drømmen om at springe ud i et liv som kunstner på fuld tid, og så tog hun springet og solgte alle sine møbler på auktion og gav sig i kast med at leve sin drøm ud. Aldring et sekund har hun fortrudt.

“Hvad hånden former, er åndens spor” synger vi med Johannes V. Jensen. Christina Smith udstiller sin kunst med både stolthed og skræk, fordi det at udstille sin kunst dybest set også er at udstille sig selv.

Alle smykkerne er lavet med 100 % genbrug. Både guld, sølv, porcelæn m.m. er rent genbrug. Hele produktionen sker uden brug af syrer og miljøgifte, som bruges i konventionel smykkefremstilling. Og det sker helt bevidst ud fra tanken om, at ikke bare livet, men også jorden er til låns, og den skal afleveres i ordentlig stand.

Christina R. Smiths værker kan ses i foyeren på Mellerup Fri- og Efterskole, Almisbakken 18, Mellerup, 8930 Randers NØ.

Der er fernisering lørdag d. 7. oktober fra kl. 14 til 16 i foyeren på Mellerup Fri- og Efterskole, hvor der også er en lille forfriskning samt musikalsk underholdning.
Udstillingen er åben på alle hverdage fra kl. 14 til 17 (bortset fra uge 42), og sidste udstillingsdag er torsdag d. 9. november.